Connect with us

NCERT Solutions

A Letter to God Class 10th NCERT Solutions First Flight English

Published

on

NCERT Solutions for Class 10th English First Flight Chapter 1 A Letter to God. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English First Flight A Letter to God.

Choose the correct answer from the alternative given
(a) I need a hundred pesos__(currency of India/Spain/Latin America)
Ans:- Latin America.
(b)  ____sat on a crest of a low hill (top/big/ maximum)
Ans:- Top.
(c)  Who lived in a solitary house. (lonely/ noisy/crowded)
Ans:- Lonely.
(d) The postman – a fat amiable  (kind hearted/cruel/arrogant)
Ans:- Kind hearted.
(e) …flowers, draped in a curtain…..(covered/ protection/wrapped)
Ans:- covered.
(f) The following Sunday, at daybreak  to write…(dawn/noon/evening)
Ans:- Dawn.
(g) A plague locusts would……(disease/wind /insect)
Ans:- Insect
(h) …the earth. . …a downpour or at least a shower. (hailstorm/rain/mild rain)
Ans:- mild
(i) …the postmaster experiencing the contentment (depression/happiness/ satisfaction)
Ans:- satisfaction
(i) the earth needed was a downpour…. (wind/ storm/heavy rain)
Ans:- heavy rain.
(k) Send me the rest, since I need it very much. (relax/remaining part/be buried)
Ans:- Remaining part.
(l) The house—the only one in the entire valley—sat on the crest of a low hill.  (Wide/whole/flat)
Ans : (a) Entire—Whole.

A Letter to God Questions and Answers:

1.Who or what did Lencho have faith in? What did he do?
Ans: Lencho had the faith in God. He wrote a letter to God.

2. Who read the letter? What did the postmaster do then?
Ans:- The postmaster read Lencho’s letter. The postmaster did not want to break Lencho’s faith in God. He collected pesos and sent to Lencho.

3. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?
Ans:- No, Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it. Because he had full faith in God.

4. What made him angry?
Ans. Lencho requested God to send him 100 pesos but in turn he received only 70 pesos. This made him angry.

5. Where was Lencho’s house situated? Why did he see the sky towards the northest?
Ans. Lencho’s house was situated on the top of a hill. He was looking at the sky towards the northeast for clouds because his crop needed rain.

6. How did the rain change?
Ans:- The rain changed into a hailstorm.

7. Who or whom did Lencho have faith?
Ans:- Lencho had faith in God.

8. What did Lencho do when his crops were destroyed?
Ans:- He wrote a letter to God seeking a hundred pesos in order to sow his field again.

9. Who read the letter?
Ans- The postman and the postmaster read the letter.

10. What made him angry?
Ans:- Lecho became angry to find 70 pesos as he requested God to send him 100 pesos.

11. What did Lencho hope for?
Ans:- Lencho hoped for the falling of big rain drops from the sky.

12. How did the rain change? What happened Lencho’s fields?
Ans:The rain changed into a hailstorm. The crops in Lencho’s fields were completely destroyed.

13.What were Lencho’s feeling when the hail stopped?

Ans:-When the rain stopped, Lencho regarded his destroyed corn and  his soul was filled with sadness. He stood in the middle of the field and regarded that all his hard work had come nothing and there was no one who could help him and his family.

Thanks for reading NCERT Solutions for Class 10th English A Letter to God.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *