Connect with us

English Grammar

SEBA HSLC English Grammar Solved Questions for Class 10 Board Exam 2020

Published

on

SEBA HSLC English Grammar Solved Questions for Class 10 Board Exam 2020

1. Fill in the blanks with right determiners:

(a) Only—- among the invitees turned up.

(b) Ghandhiji used to go for a walk —— morning.

Ans: (a) Only a few among the invitees turned up.
(b) Gandhiji used to go for a walk every morning.

2. Fill in thy blanks with a appropriate preposition from the choices given in the brackets:
(a) The prisoner was accused …..murder. (for/of/on)
(b) I warned him ….driving so fast. (for/on/against)

Ans: (a) The prisoner was accused of murder.
(b) I warned him against driving so fast.

3. Use correct tense forms of the verbs given in brackets and rewrite the sentences:
(a) When she entered my room. I (write) a letter.
(b) l (order) a new diet by the doctor.
(c) If I (know) his address, I would have contacted him.

Ans: (a) When she entered my room, 1 was writing a letter.

(b) I have, been ordered a new diet by the doctor.

(c) If I knew his address, I would have contacted him.

4. Change the form of narration of the following:

(a) She said, “The water is boiling.”
(b) The teacher advised me not to neglect my studies.

Ans: (a) She said that the water was boiling.
(b) The teacher said to me, “Do not neglect your studies.

5. Change the voice of the following sentences:
(a) Always speak the truth.
(b) Tigers are troubled by flies.

Ans: (a) You are asked always to speak the truth .
(b) Flies trouble tigers.

6. Combine the following pairs of sentences into a single sentence:
(a) He does not know to read. He does not know to write.
(b) I speak k the truth. I any not afraid of it.

Ans: (a) He knows neither to read nor write.
(b) I am not afraid of speaking the truth.

7. Choose the correct alternatives from the choices given in the brackets:
(a) — writing is a good hobby. (dairy/diary)
(b) His handwriting is illegible . (eligible/illegible)

Ans: (a) Dairy writing is a good hobby.
(b) His handwriting is illegible.

8. Make sentences to show the use of any two of the following phrases:
Break down, Fall out Black sheep, For good.

Ans: Break down– He broke down when his got the news.
Fall out – Her two brothers fell out over a plot of land.
Black sheep – Every family has a black sheep.
For good – The British left India for good.

9. Rewrite the following sentences correctly (any three)
(a) Please tell me who is your headmaster.
(b) 1 know him for a long time.
(c) Either this is true or false.
(d) He is not capable to do it.

Ans: (a) Please tell who your headmaster is.
(b) I have known him for a long time.
(c) This is either true or false.
(d) He is not capable of doing it.

10. Translate into English:
(a) কাইলৈ মই চুলি কটাম।.
(b) তুমি অকল বুদ্ধিমানেই নহয়, পৰিশ্ৰমীও হ’ব লাগিব।
(c) তোমাৰ ঠাইত মই হোৱাহেঁতেন, নিমন্ত্ৰণটো গ্ৰহণ কৰিলোহেঁতেন ৷
(d) তেওঁ হিন্দী জানেনে?
(e) ৰোগীজন ঢুকোৱাৰ পিছত চিকিৎসকজন আহিছিল।
(f) ৰমেশ মোৰ অন্তৰঙ্গ বন্ধু।

Ans: (a) I shall get my hair dressed tomorrow.
(b) You must be not only intelligent but also laborious.
(c) If I were you, I would have accepted the invitation.
(d) Does he know Hindi?
(e) The doctor came after the patient had died.
(f) Ramesh is my intimate friend.

Related: SEBA HSLC Common English Grammar for HSLC Exam 2020

HSLC English Grammar Solved Questions for Class 10 Assam SEBA Board exam 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending